16 Mart 2009 Pazartesi

Harika Çocuk Mary Anning



2009 yılı Evrim Teorisinin sahibi Charles Darwin'in 200. doğum yılı. Dünya çapında farklı organizasyonlar ile Darwin anılarak, teorisi tekrar incelenip tanıtılırken, geçtiğimiz günlerde öğrendik ki TÜBİTAK'a ait Türkiye'nin en önemli bilim dergisi "Bilim & Teknik" -birilerinin- müdahalaesi ile Darwin'i kapağından kaldırmakla kalmamış, 15 sayfalaık inceleme yazısını da dergiden uçurmuş. Hey gidi dinci tayfa, arkasına sığındığın "İslam" dininden utan !

Ancak Charles Darwin'le başlayan yazımın ana konusu o değil, ona ilham veren biri; Mary Anning. İnanılmaz bir harika çocuk olan Mary Anning (1799-1847) tarafından keşfedilen mükemmel dinazor iskeletleri, 19. yüzyıl başlarında evrimsel kuramlara duyulan ilgiyi iyiden iyiye arttırmıştır. İleri gelen paleontologların bile dinazor kalıntılarını kesin bir doğrulukta birleştiremediği bir dönemde Mary Anning'in fosil örneklerini gün ışığına çıkartmaktaki başarısı devrim yaratacak nitelikteydi.

Güney İngiltere'de, Lyme Regis kayalıklarında oyun oynayarak büyüyen Mary Anning bir marangozun kızıydı ama onbir yaşında öksüz kalmıştı. Kayalıklarda bulduğu fosillerin büyüsüne kapılan Mary, onları hiç zarar vermeden topraktan çıkarmayı çabucak öğrendi. İlk zaferine 1811 yılında yani 12 yaşında, eksizsiz bir Ichthyosaurus (solda) iskeletini günışığa çıkararak ulaştı ! İlk eksiksiz Plesiosaurus'u (sağda) ve 1825 yılında, Jura ve Kretase dönemlerinin uçan sürüngenlerinden Pterodactylus'un (ortada) bilinen ilk fosilini de o keşfetti.

Mary Anning'in istisnai yeteneği kimilerince anormal bulunup gözardı edildi. Parlak zekası, kadınların entelektüel güçlerini inatla reddedenler tarafından şu şekilde "izah edildi": Mary'e çocukken yıldırım çarptığı ve elektriksel bir deha kıvılcımının sinir sistemine yerleştiği söylendi ! Bu elbette düpedüz saçmalıktı. Mary'nin başarısı, yöreyi iyi tanımasına, azmine ve tıpkı Darwin gibi, olağanüstü gözlemci olmasına dayanıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder