5 Nisan 2009 Pazar

Pragca İnfaz



Dünya tarihine baktığımızda öldürmek fiili için birçok yolun kullanıldığını görürüz; silahla vurmak, bıçaklamak, kafasını kesmek, asmak, yakmak, vs. Ama bir yol var ki, bu tümüyle Prag şehri ile adeta özdeşleşmiştir. Prag'da eğer canınıza kasdı olan birilerinin varlığından şüpheleniyorsanız özellikle sakın cam kenarlarında dolaşmayın !

Prag'da camdan aşağı atılarak infazın bir tarz olarak kullanılmaya başlanması 15. yüzyıla kadar iner. İlk vukuat 1419 Temmuz'unun bir pazar sabahı coşkulu vaiz Jan Zelivsky konuşmasını takip eden süreçte gerçekleşir. Reformist dinsel lider Jan Hus'un Katolik Kilisesi tarafından sapkınlıkla suçlanarak yakılmasının ardından onun düşüncelerine olan halkın ilgisi kat kat artar. Jan Hus'u takip edenlere "Hussite" denir ve Hussite Kiliseleri Jan Hus'un ölümü sonrasında Katolik papazlarca zapdedilir, sözde "saflaştırılır". Bu istilayı protesto edenler ise hapise atılır. Vaiz Jan Zelivsky çoşkulu sabah konuşmasından sonra hapise atılan protestocuların salınması talep etmek üzere şehir meclis binasına gider. Onun toplantı salonuna girmesiyle arkasından gelen Hussiteler ele geçirdikleri vali ve adamlarını camdan aşağı atarak öldürürler.

İkinci büyük olay ise 1483 Ekim'inde yaşanır. Hussitelerin kulağına Katoliklerin en önemli liderlerini öldürmeyi planladıkları haberi gelir. Bunun üzerine Hussiteler "yeni" yapılan şehir meclis binasına girerek "yeni" vali ve adamlarını tekrar camdan aşağı atarak öldürürler.

Ancak camdan aşağı atarak infaz olaylarının en önemlisi ise 23 Mayıs 1618'de Kral Ferdinand'ın Katolik kilisesinin ayrımcılığını reddetmesi ile radikal protestan vaiz Vaclav Budova ve Kont Matthias Thurn saraya gelerek kralın en yakın iki adamı ve bir sekreteri camdan aşağı atmasıyla gerçekleşir. Ama bu sefer camdan atılanlar şanslıdır, yere yumuşak iniş yapıp ölmezler. Bunların dışında Fransiskan papazlarının, Otuz Yıl Savaşları boyunca pek çok insanın da camdan atılarak infaz edildiği bilinmektedir. ( 1618-48)

Camdan aşağı atarak infaz olaylarının en sonuncularından biri de 1948 yılının Şubat ayında komünistlerin yönetimi ele geçirmesinden sonra mevcut hükümetin dışişleri bakanı Jan Masaryk'nın Cerninsky Sarayı'nın camından aşağı atılması ile gerçekleşir.

2 yorum:

  1. canım bloğumu beğenmene çok memnun oldum teşekkür ederim.seninkilerde hepsi bilgi ve paylaşım dolu emek verilmiş..tebrikler..

    YanıtlaSil
  2. Ziyaretiniz için teşekkürler, sık sık beklerim bloguma :)

    YanıtlaSil